Υλικά για 20 κομμάτια
- 1 κιλό. αλεύρι γ. ο. χ
- 80 γρ. νερό
- 160 γρ. ελαιόλαδο
- 250 γρ. πετιμέζι
- 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 80 γρ. κόκκινο κρασί
- 2 κ. γλ. χυμό λεμόνι
- 1 κ. σ. μπέικιν πάουντερ
- ½ κ. γ. σόδα
- 1,5 κ. σ. κανέλα σκόνη
- 1 κ. γλ. γαρύφαλλο σκόνη
- Σουσάμι για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι το μπέικιν, τη σόδα, την κανέλα και το γαρύφαλλο μέσα σε ένα μπολ.
- Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά και τα ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Αδειάζουμε το μείγμα στο μπολ με το αλεύρι και πλάθουμε μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη , αυτό θα πάρει περίπου 10 λεπτά (την ίδια διαδικασία μπορούμε να την κάνουμε και στο μίξερ με το γάντζο).
- Παίρνουμε 2 ταψιά του φούρνου και βάζουμε λαδόκολλα επάνω τους.
- Δημιουργούμε μπαλάκια 40 γρ. το καθένα και πλάθουμε σε κουλουράκια.
- Ρίχνουμε λίγο σουσάμι στον πάγκο εργασίας τοποθετούμε από πάνω τη ζύμη που έχουμε ανοίξει σε κορδόνι, το γυρνάμε άλλες δύο φορές ώστε να κολλήσει το σουσάμι και κλείνουμε.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 170 βαθμούς για 20-25 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα και σερβίρουμε.
Σημ1: Μπορούμε να προσθέσουμε 70γρ. σταφίδες στη ζύμη άμα θέλουμε.
Σημ2: Δεν ζυμώνουμε τη ζύμη πάρα πολύ.
Πηγή: «Ο Μεγάλος Ερωτικός»