Γιουβέτσι με πράσο και ψητό κουνουπίδι

Γιουβέτσι με πράσο και ψητό κουνουπίδι

Υλικά

  • 1 μικρό κουνουπίδι 700-800 γρ.
  • 130 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 5 γρ. θυμάρι
  • 500 γρ. κριθαράκι χοντρό
  • 2 μέτρια κρεμμύδια
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 5 πράσα, το λευκό μέρος μόνο
  • 1 κουτ. γλυκού πελτέ ντομάτας
  • 2 ντομάτες ψιλοκομμένες (με τα υγρά τους)
  • 100 γρ. χυμό ντομάτας
  • 50 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 10 γρ. πάπρικα καπνιστή
  • 5 γρ. βασιλικό φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο – αλάτι

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε το κουνουπίδι και το κόβουμε σε μπουκετάκια. Τα βάζουμε σε ταψί με 50 ml ελαιόλαδο, θυμάρι, πάπρικα, λίγο αλάτι και πιπέρι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 10 λεπτά.
  2. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα με 80 ml ελαιόλαδο προσθέτουμε τα πράσα που έχουμε κόψει σε λεπτές ροδέλες και το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, το σκόρδο και τα τσιγαρίζουμε σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας ανακατεύοντας, και την πάπρικα. Σβήνουμε με το κρασί.
  3. Όταν εξατμιστεί το κρασί βάζουμε τη φρέσκια ντομάτα και τον χυμό ντομάτας και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Προσθέτουμε το κριθαράκι, 800 ml ζωμό λαχανικών, αλάτι, πιπέρι και το θυμάρι.
  4. Γυρίζουμε όλα τα υλικά σε ένα ταψί ή ακόμα καλύτερα σε μια γάστρα και προσθέτουμε το κουνουπίδι. Ψήνουμε στους 180°C για 25 λεπτά.
  5. Βγάζουμε από τον φούρνο και προσθέτουμε τον βασιλικό ψιλοκομμένο.
  6. Σερβίρουμε ραντίζοντας με λίγο ελαιόλαδο.

Σημ. το γιουβέτσι μπορεί να εμπλουτιστεί και με άλλα λαχανικά σε μια πιο πληθωρική εκδοχή.

Πηγή: «Ο Μεγάλος Ερωτικός» 

Σχολιάστε